Pregovori ponavadi odražajo zdravo kmečko pamet, stoletne izkušnje in so, vsaj zame, čista resnica. Eden takih, ki se ga velikokrat spomnim je: "Najprej pometi pred svojim pragom". To preizkušeno velja, vedno in povsod, tudi pri zbirateljstvu. Menim, da mora človek najprej dobro poznati sebe, okolje, v katerem živi, njegovo zgodovino in lastne korenine in šele potem lahko sodi o drugih stvareh, ljudeh ali dejanjih in si o njih ustvari pravo mnenje.

Prav zaradi tega smo se novomeški filatelisti, po desetih letih, spet odločili, da izdamo nov zbornik. Hoteli smo v pisni obliki ohraniti spomine na naše delo in zbirateljski trud. Vsaj delno smo pometli pred lastnim pragom in zapisali delčke zgodovine in dogajanj v našem Novem mestu, kakor jih vidimo sami, skozi oči neumornih zbiralcev. Naj bodo to poštne znamke, celine, odtisi poštnih žigov, telefonske kartice, star denar ali pa razglednice, ni pomembno kaj kdo zbira, pomembno je, da ga to veseli, pomirja in mu daje novih moči.

Letošnji zbornik ob 60-letnici ustanovitve društva smo zasnovali podobno, kakor prejšnjega. Ohranjanje tradicije ni slaba stvar in poskušali smo se približati staremu tako, da smo ohranili enako obliko in velikost zbornika, da bosta lahko skupaj na polici čakala, da ju kdo ponovno vzame v roke. Tudi vsebina je zelo podobna. Zbornik ima 6 poglavij, z enakimi naslovi, nekaj člankov pa je praktično nadaljevanje tistih izpred desetih let, le da smo sedaj popisali samo naše aktivnosti v novejšem času. Vemo, da so v Novem mestu, že v stari Jugoslaviji, najbrž pa že tudi prej, bili zbiralci znamk, kako so bili organizirani in kje so se zbirali pa moramo še odkriti.

Osrednji del zbornika je najobsežnejši, saj obsega prispevke, v katerih je nekaj naših članov opisalo kaj in kako zbirajo. Obenem je vsak, po svojih močeh, na kratko predstavil svojo zbirko oz. področje zbiranja in večina prispevkov je prav poučna in bo zanimiva tudi ostalim bralcem, ne samo filatelistom. Gotovo bodo svoje prispevale tudi barvne fotografije in slike filatelističnega materiala, saj so te včasih zgovornejše od besedila.

Malo bolj strokoven je zadnji del zbornika, v katerem že tradicionalno predstavljamo članke povezane z Novim mestom in njegovo zgodovino. Ti so seveda bolj usmerjeni v poštno zgodovino, ki je sicer redkeje obravnavana in so zato za nas še pomembnejši. Tu sem na pomoč poklical še dva zunanja sodelavca (prijatelja) in ju prosil, naj vsak s svojim prispevkom malo dvigneta nivo zbornika. Mislim, da jima je uspelo, preberite.

In ker stari pregovor pravi: "Kar je zapisano, ni izbrisano", bomo še naprej delali in čez pet ali deset let spet pripravili nov zbornik.

Alojz Tomc
predsednik Filatelističnega društva Novo mesto


Zahvaljujemo se podjetjem in posameznikom, ki so nam finančno pomagali pri pripravi društvenega ZBORNIKA. To so: Mestna občina Novo mesto, Pošta Slovenije, Krka tovarna zdravil D.D., Zavarovalnica Triglav D.D., Radio Krka, Zarja d.o.o., Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice, Komunala Novo mesto d.o.o., I.P.P.S., Zasebna zobna ordinacija Polona Zupet Žnidaršič, Lekarna Novak, Cafee Nebotičnik d.o.o., Zavarovalnica Maribor, Tiskarstvo Opara, Dvorska pekarna Lea Kump Kastelic S.P., Okulistika Pušnik Novljan, Tilia d.o.o., T-media d.o.o., Hotel pri Belokranjcu...

Zbornik iz leta 1999, ki smo ga izdali ob 50. obletnici društva



Tukaj lahko prelistate nekaj uvodnih strani zbornika. Datoteka je v PDF formatu 432 Kb. Zbornik v tiskani obliki lahko naročite pri blagajniku društva g. Klemenčiču na tel.: 07 / 302-11-80. Izvod stane 20 eur.



ZBORNIK 2009