Priložnostne znamke, ki so izšle na predlog
Filatelističnega društva Novo mesto

Za prve "naše znamke" štejemo obe priložnostni znamki ki sta izšli  9. aprila 1993 ob 500. obletnici kolegiatnega kapitlja v Novem mestu. Na znamki za 7 tolarjev, je reprodukcija znamenite Tintorettojeve slike farnega patrona sv. Nikolaja. Na znamki za 44 tolarjev pa je grb prvega prošta Jurija Sladkonje.
Leta 1996 smo dobili  prvo  športno, kolesarsko znamko, ki je izšla ob mladinskih svetovnih prvenstvih v kolesarjenju na cesti in velodromu.
Istega leta je svoj častitljivi jubilej proslavljala novomeška gimnazija. 250 let obstoja smo filatelisti počastili z znamko, ki je burila duhove kako med filatelisti, tako med bivše gimnazijce, politike in nenazadnje duhovništvom, saj so vsi želeli po svoje uporabiti znamko za promocijo svojih ciljev. Motiv na znamki je fizikalno učilo, ki prikazuje precesijo. Znamko je oblikoval studio Visio, tako kot znamke ob  500 obletnici kolegiatnega kapitlja.

Potem je tu serija znamk izdanih ob 100. rojstnem dnevu olimpijonika, rojenega Novomeščana Leona Štuklja, ki je izšla 12. novembra 1998. Na treh znamkah so prikazani trenutki iz zelo pestrega in uspešnega življenja Leona Štuklja: portret Leona Štuklja, Leon Štukelj in Juan Antonio Samaranch, in Leon Štukelj v telovadnem elementu. Znamke so tiskane v bloku.

16. septembra 1999 smo dobili znamki ob 100. obletnici rojstva Božidarja Jakca. Na znamki za 70 SIT, sta prikazani sliki odkrivanje skrivnosti življenja in avtoportret, na znamki za 80 SIT pa Novo mesto in avtoportret.

Leta 2001 je izšla še ena znamka z motivom ki si ga Novomeščani "lastimo" kot našega. 23. Maja je v promet prišla znamka na kateri je upodobljen studenec Gospodična z Gorjancev, ki je s svojo čisto vodo še bolj dragocen kot baročni okvir, ki ga obdaja (povzeto iz spletne strani Dežela znamk Pošte Slovenije).

Do naslednje znamke smo čakajli kar nekaj let. Dobili smo jo šele 21. decembra 2007, ob vstopu Slovenije v Šengenski prostor.

Pošta Slovenije je izdala tudi nekaj znamk s področja Novega mesta in Dolenjske, brez naše pobude:
Redna znamka iz serije Grajske stavbe na Slovenskem z motivom gradu Otočec (23.6.2000), Priložnostna znamka iz serije Železnica ob 100. obletnici proge Ljubljana - Grosuplje - Novo mesto, priložnostna znamka Dragotin Kete iz serije Znamenite osebnosti (19.1.2001)... A naštevanje znamk, ki bi lahko bile Dolenjske ali Novomeške, lahko postane sila nehvaležno, saj če znižamo kriterije, se bo našlo še veliko znamk z Dolenjskimi motivi (Štukelj na prvi olimpijski znamki, Blagajev volčin, Ribniški konjiček, Belokranjske pisanice, Gasilstvo - metliška čelada, škof Friderik Baraga, Šentjernejski petelin, Jurjevanje, Kandijski most v Novem mestu in še in še...).